STATISTFÖRENINGEN

Ny som statist

För dig som är ny som statist kommer här en berättelse om hur det kan gå till från ansökan till inspelning.

 

Att få jobb

Att få ett statistjobb är inte alltid så lätt. Till att börja med måste man göra sig synlig för de som söker statister. Har man inga personliga kontakter är det bra att lägga upp ett CV på någon av det hemsidor som finns. Statist.se och Filmcafé.se är två exempel.

Sweden Movie Agency söker också nya ansikten och dom når man genom att skicka ett meddelande via Facebook.

Tänk på att vara ärlig med de uppgifter och bilder du lägger upp. En bild bör uppdateras var tredje månad och skriver du att du har speciella färdigheter eller språkkunskaper så se till att du kan stå för det när det gäller. Kom ihåg, det kan krävas många ansökningar innan någon hör av sig.

Ett annat sätt att söka är att gå på casting, dvs provfilmning. Ibland annonseras detta på nätet eller i lokalpressen. Även om man inte får något jobb efter en casting så är det en bra erfarenhet att ha med sig. Ofta blir man fotad och/eller filmad när man ombeds presentera sig och kanske agera lite framför kameran.

 

Ersättningsnivåerna varierar kraftigt beroende på typ av jobb. Från “fika och en kul dag” till flera tusen kronor. Statistföreningen jobbar för att vi statister skall få en skälig ersättning för utfört jobb och det är vi tillsammans som kan påverka detta.

 

 

 

Äntligen ett statistjobb!

Till slut kommer det att löna sig med alla inskickade ansökningar. Ibland kan det ta en vecka, ibland månader innan någon hör av sig. Tänk på att det kan komma flera hundra ansökningar till ett statistjobb. Den statistansvariga för produktionen kan höra av sig via e-mail eller telefon så tänk en gång extra innan du avvisar ett okänt nummer. Kan du inte prata just då, be om ett telefonnummer att få återkomma till. Ange också ungefär när du återkommer. Är det inom fem minuter, en timma eller senare under kvällen?

 

Vad är det för jobb?

Beskrivningen av statistjobben är ibland mycket bristfällig i annonsen. När du har fått kontakt med den statistansvariga, fråga gärna lite extra vad jobbet innebär så att det inte blir någon överraskning när du väl kommer till inspelningsplatsen. Att spela naket lik är kanske inte helt bekvämt för en del. Likaså kan en situation där man agerar mycket och nära med andra statister/skådespelare kännas jobbig och det kommer i så fall att synas under inspelningen.

Har man tidigare teatererfarenhet brukar detta aldrig vara något problem.

När det gäller reklam får man gå till sig själv för att bedöma om man kan stå för det man gör reklam för.

 

 

På väg till inspelningen!

Vi din kontakt på produktionsbolaget skall du nu ha fått reda på hur du skall se ut vid inspelningen. Typ av kläder, färger, stil, frisyr och eventuell personlig rekvisita är sådant man skall ha fått information om.

Är det tex. bara sagt “sommarkläder” så se till att ta med minst tre alternativ i olika färger och stilar. Undvik helst skarpa färger, speciellt rött. Skarp vit och helt svart kan också vara bra att undvika. Är du osäker så fråga.

Att vara på plats i god tid är viktigt. Har du fått en tid när du skall vara på plats så kom gärna minst 15 minuter innan. Reser du kommunalt eller med andra färdmedel som i värsta fall kan försena dig, ta till lite extra tid i din planering.

 

På plats

Väl på plats och naturligtvis i god tid är det så dags att söka upp den statistansvarige. Du skall få ett avtal att skriva på. Det handlar om rättigheter, eventuell ersättning och sekretess. Läs noga igenom innan du skriver på.

Du blir vidare hänvisad till “kostym” för att kolla dina kläder och eventuellt komplettera.

Behöver du sminkas så får du reda på det i förväg eller på plats. Lägg alltså inte ner för mycket tid på detta redan hemma.

Du kommer också att möta andra statister och skådespelare. Nu är ett lämpligt tillfälle att socialisera och skapa nya kontakter med övriga statister, men…..

Tänk på att de som jobbar på en inspelningsplats också har ett jobb att sköta. Oftast blir statisterna anvisade en plats att vara på där man inte är i vägen för övriga i teamet och där statistansvarige vet att han/hon kan få tag på er. Förhoppningsvis har du fått jobb av ett seriöst produktionsbolag och det finns lite fika, mat och dricka i väntan på din insats.

 

 

Räkna med att du kanske blir sminkad.......

......eller får äta upp en god rekvisita.

Dags för inspelning

Det som sedan händer varierar väldigt mycket från gång till gång. Hur som helst så kommer du att få instruktioner om var du skall vara och hur du skall agera. Exempel på detta från min egen erfarenhet kan vara:

-Du blir plötsligt pappa till en grabb (okänd för dig) som har råkat ut för en olycka och skall tröstas.

-Du skall med god aptit äta musselsoppa som har stått framme i fem timmar (oavsett om du gillar musslor eller ej)

-Du skall i panik springa mot en port som håller på att stängas och se till att du med nöd och näppe klämmer dig genom dörren innan den stängs.

-Du skall skälla ut en man efter noter där mannen inte har en aning om vad du tänker göra. (krävde mycket improvisation!)

-Du skall sitta i bakgrunden på en restaurang med ett glas i handen. (och dessutom i oskärpa!)

Osv, osv

Med andra ord, det kan bli väldigt enkelt eller dramatiskt och känsloladdat. Se till att agera på ett sådant sätt så att du kan repetera samma sak under flera tagningar. Ta ut riktmärken om du skall gå en sträcka. Öva på timingen och kom ihåg hur du har händer, kläder och rekvisita. Som statist vill man INTE vara den som bidrar till klaffel (kontinuitetsfel) dvs att man håller glaset i höger han vid en tagning och sedan byter hand vid nästa. Vid större produktioner finns det folk som enbart har till uppgift att se till så att stearinljusen inte brinner för långt och att glasen på borden alltid är lika mycket fyllda vid samma scen och olika tagningar.

 

Hur blev resultatet?

Räkna med att det kan ta tid innan du ser resultatet. Film för bio och TV kan ta mer än ett år. Reklam kan bli klart på några veckor. Var beredd på att du kanske inte alls kommer att synas eller att du måste använda pausknappen på din videospelare för att med bild för bild komma fram till sekunden där du är med.

Oavsett så har du förhoppningsvis haft en trevlig stund under inspelningen med nya och gamla statistkollegor.

 

Lycka till med ansökningarna